Laura Lintulan kuntavaalisivusto
vasemmisto.fi -sivustolle
vasemmisto logo
23.11.2021

Kahden kerroksen koululaisia

Olen viettänyt tovin hiljaiseloa vaalityöstä viime viikolla operoidun lonkkani takia. Pikkuhiljaa pahentunut jalkavaiva paljastui urheilujäykkyyden sijaan synnynnäisen vian aiheuttamaksi nivelrikoksi ja kivut yltyivät sitä tahtia, että leikkaus oli ohjelmassa pikapikaa. Valitsin hoitopaikaksi Tamperelaisen Coxan, koska jono sinne oli huomattavasti lyhyempi, kuin koronan ruuhkauttamalla pääkaupunkiseudulla. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja myös…

Olen viettänyt tovin hiljaiseloa vaalityöstä viime viikolla operoidun lonkkani takia. Pikkuhiljaa pahentunut jalkavaiva paljastui urheilujäykkyyden sijaan synnynnäisen vian aiheuttamaksi nivelrikoksi ja kivut yltyivät sitä tahtia, että leikkaus oli ohjelmassa pikapikaa. Valitsin hoitopaikaksi Tamperelaisen Coxan, koska jono sinne oli huomattavasti lyhyempi, kuin koronan ruuhkauttamalla pääkaupunkiseudulla. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja myös iloinen Coxan puolesta, jolle Sote-uudistuksessa on löydetty sen jatkon varmistava malli. Ja etenkin siitä, että hoito oli erinomaista ja kuinkas muutenkaan, hyvin edullista.
Sairausloma on mahdollistanut jännän uutisviikon tapahtumien herkeämättömän seuraamisen. Valtakunnanpolitiikan kiemuroiden sijaan kiinnitin kuitenkin huomioni Helsingin sanomien eiliseen otsikkoon: ”Naapurustojen jakautuminen hyvä- ja huono-osaisiin vetää syvää railoa koulujen oppimistuloksiin Helsingin seudulla.” Otsikko on pysäyttävä ja ikävä kyllä näyttää todeksi sen, mitä koulukentältä on kuultu jo hyvä tovi.

Kuntavaalikampanjassani neljä vuotta sitten toin julki juuri tätä huolta kirjoituksessani, jonka voit lukea täältä. Ikäväkseni totean, että Vasemmistoliiton ajama lähikouluperiaate ja sovellettu oppilaaksiottoalue ei ole käytännössä edennyt valtuustokaudella, vaan railo koulujen välillä on kasvanut entisestään.

Kuntavaaleissa äänestäjän olisikin hyvä muistaa, että valtuusto on nimenomaan se taho, joka päättää, miten resurssit kouluille jaetaan. Kuntapolitiikka on arjen asioiden hoitoa ja se määrittää suunnan, johon kasvatusta ja koulutusta halutaan ohjata. Kaupunkimaantieteen apulaisprofessori Venla Bernelius toteaa HS:n artikkelissa, että ”Koulutusjärjestelmä ei pysty tasoittamaan taustan tuomia eroja oppilaiden välillä” ja jatkaa: ”Tällainen todellisuus määrittelee oppilaiden koko kouluhistoriaa.” Lähikoulun tulisi olla lapselle turvallinen ja laadukas oman sosiaalisen ympäristön valinta. Heterogeeninen luokkaympäristö antaa lapsille parhaat valmiudet hahmottaa ympäristöään ja sen rakenteita. Koulut ovat eittämättä tasa-arvoistavin ympäristö ja tae yhdenvertaisuuden toteutumiseen, mutta tämä ei siis ole enää todellisuutta Helsingissä.

Helsingin tulee tulevalla valtuustokaudella leikkausten sijaan tarttua toimeen ripeästi. Lisäresurssit ovat satsaus kaupungin tulevaisuuteen ja välttämättömyys huono-osaisuuden periytymisen ehkäisemisessä. Vasemmistoliito tulee tulevallakin valtuustokaudella tekemään kaikkensa, että koulutukseen panostetaan. Toivottavasti myös muiden puolueiden kiinnostus herää asiaan muutenkin, kuin vaalien alla.

Takaisin etusivulle

Uusimmat blogikirjoitukset